Podium Babel

Programma Podium Babel najaar 2018:

– Podium Babel organiseert in het kader van de ‘Maand van de Geschiedenis’ (thema: ‘opstand!’) gedurende de laatste twee weekenden van oktober een aantal lezingen over de roerige jaren ’60, ’70 en ’80 in Parijs en Maastricht (René Gabriëls, filosoof en universitair docent UM), de Oostelijke Mijnstreek (door stadshistoricus Michel Lemaire) en de Westelijke Mijnstreek (Bart Jan de Graaf, auteur van ‘De onderstroom’, over de roerige periode 1958 – 1989). Voor meer informatie, zie www.podiumbabel.nl
– boekpresentatie ‘De witte helm. Beeldverhaal’ door fotograaf Frans Welters en Wiel Kusters, najaar
– ‘zomergasten’ (of ‘wintergasten’) met Frans Malschaert, najaar / winter
– Tegenlicht Meet Ups, v.a. najaar 2018

Cursussen van Bart Jan de Graaf (v.a. 5 november), Ruud Lammerink (v.a. oktober), Jo Beckers (okt/nov), Ben van Melick (januari 2019, ovb)

Vanaf september 2018 heeft Podium Babel een eigen website: www.podiumbabel.nl

Artikel in De Limburger over Podium Babel

Nieuw podium in Sittard
Sittard is vanaf 1 januari 2018 een nieuw cultureel initiatief rijker: stichting Podium Babel. Het podium is gevestigd in de oude aula van de voormalige Mavo Land van Gulick aan de Engelenkampstraat, waarin tot een paar jaar terug Theater Laagland was gevestigd.  Podium Babel is per dagdeel te huur om er lezingen, cursussen, presentaties, symposia en kleinschalige culturele activiteiten te laten plaatsvinden. Daarnaast organiseert Podium Babel zelf een lezingenprogramma; een beetje – maar dan op veel bescheidener schaal – zoals Studium Generale in Maastricht.
In de zaal zijn faciliteiten aanwezig voor het geven van lezingen en presentaties, zoals een beamer, (bescheiden) geluidsversterking en een spreekstoel. Uiteraard kan er ook koffie en thee worden geschonken. Op termijn zullen de faciliteiten worden uitgebreid.

Programma
Inmiddels heeft al een aantal activiteiten plaatsgehad in Podium Babel. Ik geef er sinds 15 januari mijn lezingen en na de zomer zullen ook de cursussen van Ruud Lammerink in Sittard in Podium Babel plaatsvinden.
De eerste activiteiten georganiseerd door Podium Babel zelf hebben meteen veel bezoekers getrokken. Op zondag 25 februari gaf Roel Arkesteijn een dubbele boekpresentatie over zijn in eigen beheer uitgegeven boeken van/over Mark Dion en herman de vries (inderdaad, zonder hoofdletters) (ca. 35 bezoekers). Op 22 april was emeritus hoogleraar Henk Manschot te gast om een lezing te geven over zijn boek Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie (42 bezoekers). En op 5 mei gaf Dieneke Grijpma een lezing over Leben? Oder Theater? van Charlotte Salomon (45 bezoekers).
De boekpresentaties van Wido Smeets (24 juni en 16 september) en Cyrille Offermans trokken samen maar liefst 125 bezoekers naar Podium Babel.
Ook de officiële opening, door cultuurwethouder Jos Bessems – gevolgd door een lezing van Ben van Melick over de poëzie en liedteksten van Bob Dylan – werd druk bezocht. Daarmee kunnen we gerust concluderen dat Podium Babel in de korte tijd van haar bestaan haar bestaansrecht al bewezen!