logo-bartjan2

1968

‘Niets was veranderd en alles was veranderd,’ schreef Daniel Cohn-Bendit tien jaar geleden bij gelegenheid van de veertigste herdenking van de studentenopstand in mei 1968. De revolutie bleef uit, maar na 1968 zou niets meer hetzelfde blijven. Bij veel betrokkenen en hun generatiegenoten overheerste het idee dat er iets groots en fundamenteel nieuws gebeurd was. De revolutie had dan misschien niet plaatsgevonden, maar de vloer was uit het gebouw gevallen. Er was een bres geslagen in de verstikkende, paternalistische en gezagsgetrouwe burgerlijke cultuur die de westerse landen kenmerkte.
Er werd afgerekend met een wereld waarin Cohn-Bendit zich noodgedwongen liet kaalscheren opdat zijn leraar hem niet langer aan zijn haren door de klas zou sleuren. De door volwassenen en gezagsdragers veronderstelde vanzelfsprekendheid dat jongeren luisterden en gehoorzaamden naar wat hun ouders, docenten, politici en andere autoriteiten te zeggen hadden of verordonneerden, bleek ineens alles behalve vanzelfsprekend. Als ‘mei 1968’ iets betekent, dan is het wel een radicale gezagscrisis waarmee een oudere generatie werd geconfronteerd.

Inhoud cursus

In deze vierdelige cursus blikken we terug op het ‘revolutiejaar’ 1968. Daarin niet alleen aandacht voor de studentenopstand in Parijs, maar ook voor de burgerrechtenbeweging in Amerika, de gebeurtenissen rondom de Democratische conventie in Chicago en de ‘Praagse Lente’ in Tsjechoslowakije. Ik ga daarbij – indien mogelijk – veel gebruik maken van origineel filmmateriaal uit die jaren, zodat we zo dicht mogelijk ‘op de huid’ van de gebeurtenissen zitten.

helaas is deze cursus niet meer beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.