De wereld van de tango: een cultuurgeschiedenis

Het moet een merkwaardig tafereel zijn geweest: een tango-dansend paar dat in het Vaticaan voor paus Pius X deze verderfelijke dans demonstreert. De bisschoppen van Nancy en Marseille hadden er in november 1913 per brief op aangedrongen dat het Vaticaan stelling zou nemen tegen deze liederlijke rage die de ballrooms van Europa overspoelde. Het bleef niet zonder resultaat; Zijne Heiligheid verklaarde dat ‘de tango moet beschouwd worden als een onzedelijke dans en dientengevolge verboden moet worden.’ Het verbod werkte averechts. Terwijl de Katholieke kerk en verschillende Europese hoven de dans in de ban deden, groeide de tango daarbuiten uit tot een ware rage.

De tango – zowel de muziek als de dans – is een bastaardkind, verwekt door vele vaders en geboren uit vele moeders. Ontstaan rond 1880 in de achterbuurten van Buenos Aires en Montevideo kent zij Afrikaanse, Zuid-Europese (m.n. Italiaanse en Spaanse), Slavische en Joodse invloeden. In de bordelen van de Argentijnse en Uruguayaanse hoofdsteden werden de mannen, tegen betaling, ingewijd in de gecompliceerde en zinnelijke dans. Het zou het imago van de tango nog broeieriger maken.

De geschiedenis van de tango is een meeslepend verhaal over de migratie van arme Europese boerenjongens naar de overbevolkte conventillo’s van het ‘Zuid-Amerikaanse Parijs’ (Buenos Aires), over de opkomst van de massacultuur en de aanslag op de goede zeden, over hoe Atatürk de tango in de jaren ’20 inzet voor zijn Turkse moderniseringsoffensief, over de mondaine danscultuur in de Europese hoofd- en provinciesteden en over de bijzondere plaats die de tango inneemt in de joodse cultuur. Ook voor wie niet per se geïnteresseerd is in de tangomuziek en -dans, is deze cultuurgeschiedenis van de tango een fascinerende reis door het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

  1. De geboorte van de tango
  2. De tango-rage. Een aanslag op de goede zeden
  3. De tango en de moderniteit
  4. Van Argentinië naar Europa en weer terug
  5. De tango en de joden

De cursus bestaat uit vijf lezingen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze. Bij elk deel zal een beknopte samenvatting worden uitgereikt van de in de lezing besproken materie.

Data cursus De wereld van de tango, maart – april 2019
PODIUM BABEL Sittard (voormalige Mavo Land van Gulick, Engelenkampstraat 23, toegang via de zij-ingang rechts van het gebouw)
vijf maandagen: 18 en 25 maart; 1, 8 en 15 april
vijf woensdagen: 20 en 27 maart; 3, 10 en 17 april

Keuze uit drie cursusmomenten:
maandagochtend: 10.00-12.00
woensdagochtend: 10.00-12.00
woensdagavond: 19.30-21.30

PESTHUYSPODIUM Maastricht
vijf maandagen van 14.00 tot 16.00 uur
18 en 25 maart; 1, 8 en 15 april

DE TWEE GEZUSTERS/LUCIUSHOF Heerlen
Gecanceld wegens te weinig inschrijvingen

CUYPERSHUIS Roermond
vijf dinsdagen van 14.00 tot 16.00 uur
19 en 26 maart; 2, 9 en 16 april

Praktische informatie
Voor deelname aan de cursus betaalt u € 67,50,-
Studenten en minima betalen  € 30,-  Mocht u het cursusgeld niet kunnen opbrengen, dan kan er altijd in onderling overleg een lager bedrag worden afgesproken. Voor deelname aan losse cursusdelen betaalt u € 15,- (alleen wanneer u drie of minder delen kunt bijwonen).

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard (voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A). Wilt u bij de overschrijving al naargelang ’Babel/tango’, ‘PHP/tango’ (Pesthuyspodium) of ‘CH/tango’ (Cuypershuis) vermelden? Dat maakt de verwerking van de inschrijvingen een stuk eenvoudiger.