Hermann Hesse. Reiziger tussen oost en west

In 1962 overleed in Zwitserland de toen 85-jarige Duitse schrijver Hermann Hesse. Hij was ‘de laatste ridder van de romantiek’ (Hugo Ball) en geestelijk leidsman voor een hele generatie. In 1946 werden zijn literaire activiteiten bekroond met de Nobelprijs, die ongetwijfeld ook aan Hesse werd verleend omdat hij een ‘onbesmette’ Duitse schrijver was. Bij de uitreiking werd hij geprezen ‘voor zijn geïnspireerd dichterlijk scheppen, dat in zijn koene en diepgaande ontwikkeling zowel idealen van het klassieke humanisme als hoge stileerkunst vertegenwoordigt’.

Ondanks deze hoogste literaire bekroning is Hermann Hesse meermaals gekwalificeerd als een auteur voor warrige adolescenten. Gunnar Decker, schrijver van de veelgeprezen Hessebiografie Hermann Hesse. Der Wanderer und sein Schatten (2012), rekent zeer beslist af met dit beeld: ‘Hij was beslist geen onnozele sentimentalist, geen humorloze strohoeddrager, en in geen geval een “jeugdauteur voor puberende knapen”. Zijn thematiek laat de lezer ook na de pubertijd niet meer los en behelst de grote vragen des levens.’

In deze vijfdelige reeks gaan we dieper in op het leven en werk van deze ‘Einzelgänger für Millionen’, zoals de Duitse professor literatuurwetenschap Eberhard Lämmert hem in 1977 treffend omschreef.

  1. Erfgenaam van de Duitse Romantiek
  2. ‘O Freunde, nicht diese Töne!’. Humanist & pacifist
  3. Een wereld van archetypen. De invloed van Carl Gustav Jung
  4. Oostwaarts! De leringen van het Morgenland
  5. Vergezichten op een betere wereld

Data cursus Hermann Hesse. Reiziger tussen Oost en West, september – oktober 2019

PODIUM BABEL Sittard (voormalige Mavo Land van Gulick, Engelenkampstraat 23, toegang via de zij-ingang rechts van het gebouw)
vijf maandagen: 9, 16, 23 en 30 september; 7 oktober
vijf woensdagen: 11, 18 en 25 september; 2 en 9 oktober
vijf donderdagen: 12, 19 en 26 september; 3 en 10 oktober

Keuze uit drie cursusmomenten:
maandagochtend: 10.00-12.00
woensdagochtend: 10.00-12.00
donderdagavond: 19.30-21.30 (vanaf het nieuwe cursusseizoen vervalt de woensdagavond als cursusavond; daarvoor in de plaats komt de donderdagavond)

PESTHUYSPODIUM Maastricht
vijf maandagen van 14.00 tot 16.00 uur
9, 16, 23 en 30 september; 7 oktober

CUYPERSHUIS Roermond
vijf dinsdagen van 14.00 tot 16.00 uur
10, 17 en 24 september; 1 en 8 oktober

Praktische informatie
Voor deelname aan de cursus betaalt u € 67,50
Studenten en minima betalen € 35,-. Mocht u het cursusgeld niet kunnen opbrengen, dan kan er altijd in onderling overleg een lager bedrag worden afgesproken. Voor deelname aan losse cursusdelen betaalt u € 15,- (alleen wanneer u vier of minder delen kunt bijwonen).

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard (voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A). Wilt u bij de overschrijving al naargelang ’Babel/HH’, ‘PHP/ HH’ (Pesthuyspodium) of ‘CH/ HH’ (Cuypershuis) vermelden? Dat maakt de verwerking van de inschrijvingen een stuk eenvoudiger.

De cursus Hermann Hesse. Reiziger tussen Oost en West wordt samengesteld en gegeven door cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf. De cursus bestaat uit vijf lezingen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze. Bij elk deel zal een beknopte samenvatting worden uitgereikt van de in de lezing besproken materie.