De Roaring Twenties

Tien uitzinnige jaren tussen oorlog en crisis in Amerika

‘The roaring twenties’, ‘the gay twenties’, ‘the jazz age’, ‘the fabulous twenties’ – er zijn vele namen gegeven aan dit vrolijke en dynamische decennium. De Eerste Wereldoorlog was voorbij en Amerika stond als wereldmacht definitief op de kaart. Economische groei en toenemende welvaart, technologische vernieuwingen, massaproductie en een vast voornemen de oorlogsjaren te vergeten en het leven te vieren, zorgden voor een tienjarige roes van optimisme en moderniteit.

De film ontwikkelt zich in de jaren twintig van sprakeloos tot geluidsfilm en van zwart-wit tot kleur. De radio verovert stormenderhand het hele continent en de meest populaire muziek – de jazz – klinkt van kust tot kust; niet alleen over de radio, maar ook in de tienduizenden Dancing Halls.
Ondertussen vindt er een sociale revolutie plaats waarin de rol en positie van de vrouw drastisch verandert. Een nieuwe vrouw komt er triomferend uit tevoorschijn: de flapper. Zij maakt gebruik van haar in 1920 verworven stemrecht, danst, rookt, drinkt, is zelfverzekerd en ondernemend.

Maar er zijn ook donkere kanten aan de roaring twenties. De ‘drooglegging’ geeft een enorme impuls aan de criminaliteit en zorgt voor het ontstaan van het gangsterdom en de Ku Klux Klan groeit uit tot een beweging met maar liefst vijf miljoen leden. Tegelijkertijd groeit het zelfbewustzijn van de zwarte bevolking, vooral in de grote steden in het noorden. Met de Harlem Renaissance krijgt zij een eigen stem.

In deze zesdelige cursus besteden we aandacht aan:

  1. Aftrap van een roerig decennium
  2. Drooglegging en gangsterdom
  3. Radio, cinema en danswoede
  4. Emancipatie en de Nieuwe Vrouw
  5. Zwarte emancipatie en de ‘Harlem Renaissance’
  6. Sociale kritiek en een onverwacht einde


Data cursus De Roaring Twenties, jan – feb 2020

PODIUM BABEL Sittard (voormalige Mavo Land van Gulick, Engelenkampstraat 23,
toegang via de zij-ingang rechts van het gebouw)
zes maandagen: 13, 20 en 27 januari; 3, 10 en 17 februari
zes woensdagen: 15, 22 en 29 januari; 5, 12 en 19 februari
zes donderdagen: 16, 23 en 30 januari; 6, 13 en 20 februari

Keuze uit drie cursusmomenten:
maandagochtend: 10.00-12.00
woensdagochtend: 10.00-12.00
donderdagavond: 19.30-21.30

PESTHUYSPODIUM Maastricht
zes maandagen van 14.00 tot 16.00 uur
13, 20 en 27 januari; 3, 10 en 17 februari

CUYPERSHUIS Roermond
zes dinsdagen van 14.00 tot 16.00 uur
14, 21 en 28 januari; 4, 11 en 18 februari

Praktische informatie
Voor deelname aan de cursus betaalt u € 80,-
Studenten en minima betalen € 35,- Mocht u het cursusgeld niet kunnen opbrengen, dan kan er altijd in onderling overleg een lager bedrag worden afgesproken. Voor deelname aan losse cursusdelen betaalt u € 15,- (alleen wanneer u vier of minder delen kunt bijwonen).

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard (voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A). Wilt u bij de overschrijving al naargelang ’Babel/20’, ‘PHP/20’ (Pesthuyspodium) of ‘CH/20’ (Cuypershuis) vermelden? Dat maakt de verwerking van de inschrijvingen een stuk eenvoudiger.

De cursus De Roaring Twenties wordt samengesteld en gegeven door cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf. De cursus bestaat uit zes lezingen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze. Bij elk deel zal een beknopte samenvatting worden uitgereikt van de in de lezing besproken materie.