Der Kaiser in Nederland

Het verhaal van een Duitse balling in Huis Doorn (1918 – 1941)

Huis Doorn met de buste van Wilhelm II

In 1920, dit jaar precies honderd jaar geleden, nam de laatste Duitse keizer als balling zijn intrek in Huis Doorn. Anderhalf jaar daarvoor was hij halsoverkop naar Nederland gevlucht nadat rijkskanselier Max van Baden eigenmachtig en eenzijdig het aftreden van de keizer bekend had gemaakt. De foto’s van keizer Wilhelm II met zijn gevolg, ijsberend op het perron van station Eijsden in afwachting van toestemming om als balling Nederlands grondgebied te betreden, zijn iconisch en markeren zowel het einde van de Eerste Wereldoorlog als de Duitse nederlaag.

De ex-keizer vond voorlopig onderdak in Kasteel Amerongen van Graaf van Aldenburg-Bentinck en liet al snel ‘enkele kleinoden’ naar Nederland overkomen; persoonlijke bezittingen uit verschillende van zijn Duitse paleizen in Potsdam en Berlijn, goed voor 59 wagonladingen. In augustus 1919 kocht hij Huis Doorn en liet het moderniseren en uitbreiden. In mei 1920 betrok de keizer zijn nieuwe onderkomen.

In deze achtdelige lezingenreeks, bestaande uit acht videolezingen van ca. 45 minuten, volgen we het wel en wee van Der Kaiser, vanaf enkele weken vóór zijn vlucht naar Duitsland tot aan zijn dood in 1941, waarna het stoffelijk overschot van Wilhelm II in het mausoleum op het landgoed werd bijgezet. De vlucht, de reacties op zijn komst naar Nederland en de rol van Wilhelmina daarin, zijn verblijf in Amerongen en Huis Doorn en de dood en nasleep daarvan vormen de belangrijkste onderwerpen van deze korte cursus.

Praktische informatie
In verband met het nog steeds rondwarende virus zal de cursus worden aangeboden in een reeks van acht opgenomen videolezingen van ca. 45 minuten per lezing, waarvan de videolink steeds op woensdag en zaterdag wordt toegestuurd. De links naar de videolezingen worden vanaf woensdag 2 september twee maal per week verstuurd.

De kosten van de cursus zijn in verhouding tot de cursus over James Ensor iets hoger, namelijk € 35,- voor de acht videolezingen. Studenten en minima betalen € 17,50,-. Mocht u het cursusgeld niet kunnen opbrengen, dan kan er altijd in onderling overleg een lager bedrag worden afgesproken.

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard (voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A).