logo-bartjan2

Berlijn De Gouden Jaren ’20

Of Die Goldenen Zwanziger echt zo glanzend waren als de uitdrukking suggereert mag worden betwijfeld. Een gouden tijd ongetwijfeld voor de kleine bovenlaag die het economisch voor de wind ging; een gouden tijd ook voor de  kunst, dans, mode, film en theater. Goud én klatergoud, en daarnaast veel armoede , honger, ellende. Een stad en een tijd vol tegenstellingen: hyperinflatie in de vroege jaren twintig en economische groei in de jaren daarna; vrolijk vermaak versus grimmige politieke tegenstellingen; seksuele losbandigheid en radicale experimenten tegenover reactionaire tendensen en opkomend fascisme. Ondanks – of misschien wel dankzij – al deze tegenstellingen was Berlijn in de jaren twintig dé bruisende, moderne en jachtige metropool van Europa. Van heinde en verre kwamen kunstenaars, schrijvers, acteurs, gelukszoekers en andere nieuwsgierigen met eigen ogen kijken of de stad haar faam als ‘de stad die nooit slaapt’ waarmaakte. Zij werden niet teleurgesteld.

James Ensor (1860-1949) wist zelfs van de dood een feest te maken. Waarom zou je bijvoorbeeld jezelf niet als dode afbeelden, waarom altijd maar anderen, zoals je moeder, je vader, je tante? Dus schilderde en tekende hij zijn skelet, achter de ezel aan het werk en omringd door geliefde ‘tronies van wilde lama’s, ongelikte vogels met paradijsstaarten, azuurgebekte kraanvogels die onnozele blunders kwetteren‘. Zo, liefst, omschreef hij zijn maskers. Of hij bood zichzelf aan, loom achteroverleunend op bed als Manets Olympia, maar dan van knekels.

In deze zevendelige reeks worden verschillende facetten van Berlijn in de jaren twintig besproken. De lezingen worden geïllustreerd met filmfragmenten, muziek, foto’s en schilderijen. Ook zullen vele ooggetuigen worden geciteerd: veel dichter bij het Berlijn in de jaren twintig kunnen we niet komen.

Berlin Waisenbruecke 1900

Inhoud cursus

  1. Berlijn: hoofdstad van het Duitse Keizerrijk (1871 – 1919)
  2. Berliner Tempo (inclusief vertoning van Berlin, die sinfonie der Grossstadt uit 1927)
  3. Die Dreigroschenoper: de stad weerspiegeld in een moderne opera
  4. Sodom & Gomorra aan de Spree
  5. Spaß! Kroegen, cabaret & satire
  6. Babelsberg: bakermat van de Duitse cinema
  7. Berlin Alexanderplatz: de stad in de literatuur

Helaas Is Deze Cursus Niet Meer Beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.