logo-bartjan2

DADA in acht bedrijven… (Bij den 100sten verjaardag!)

Wat is dada?
Wat is dada? In een documentaire over de dadaïstische pottenbakster Beatrice Woods moet iedereen die deze vraag krijgt voorgelegd het antwoord schuldig blijven… Dada is ongrijpbaar, paradoxaal, absurd, omgeven met mythen en hilarische verhalen.
In jaartallen is dada al wat beter af te bakenen: de voorboden en navolgers daargelaten springt dada in 1916 als een pierlala uit een doosje, of liever gezegd uit de tot massagraf verworden Grote Oorlog, – om een paar jaar later, zo rond 1924, weer even plotseling te verdwijnen.
Dada is het absurde antwoord op de absurditeit van de oorlog, een bijtende satire op de zelfingenomenheid van de burgerij, een lachspiegel waarin de lachwekkende ‘rationaliteit’ van de ‘beschaving’ wordt gespiegeld en daarbij de gedaante aanneemt van een Medusa die met haar blik de toeschouwer van schrik doet verstenen. Dada is, kortom, de nar die met grappen en grollen maar bitter en wanhopig gestemd een cultuur geselt die in leugens en schijn verstrikt is geraakt…

Beatrice Woods

Hugo Ball – Cabaret Voltaire

In deze achtdelige reeks wordt het ontstaan en de ontwikkeling van dada gevolgd aan de hand van haar belangrijkste vertegenwoordigers en epicentra. Een lange stoet eigenzinnige personen trekt in een dadaïstische processie aan u voorbij: Alfred Jarry, Wassily Kandinsky, Hugo Ball en Emmy Hennings, Hans (Jean) en Sophie Arp, Tristan Tzara, Marcel Duchamp en Man Ray, Johannes Baader en Hannah Höch, Paul van Ostaijen, Max Ernst en Kurt Schwitters… De bonte optocht voert achtereenvolgens naar Parijs, München, Zürich, New York, Berlijn, Keulen, Hannover en – jawel! – maar liefst acht dorpen en steden in Nederland (dada-veldtocht in 1923).
In de laatste lezing wordt de invloed van dada in beeld gebracht: zowel de CoBrA-beweging als Provo mag zich erfgenaam noemen van dada, evenals het surrealisme, de situationisten, fluxus, popart, Monty Python’s Flying Circus en de punkbeweging – dada heeft veel kinderen voortgebracht…

Inhoud cursus

 1. vóór dada:
  Alfred Jarry en Ubu Roi (Parijs); Kandinsky – hogepriester in München; de vernietigende cultuurkritiek van Karl Kraus (Wenen)
 2. Eerste Wereldoorlog:
  In het oog van de storm: narrenspel in Zürich (Cabaret Voltaire)
 3. Dada New York:
  Picabia, Duchamp, Man Ray: de fameuze Gallery 291 van Alfred Stieglitz
 4. Dada Berlijn:
  Midden in de orkaan: de Dadaistischen Zentralrat der Weltrevolution
 5. Paul van Ostaijen:
  In de ban van het groteske: feesten van angst en pijn & de Bankroet Jazz (met film)
 6. Keulen, Hannover, Nederland:
  ‘Merzbau’ & ‘Ursonate’ (Kurt Schwitters) en Van Doesburgs dada-veldtocht door Nederland
 7. Parijs:
  Metamorfose: van dada tot surrealisme
 8. Invloed van dada:
  De erfgenamen van dada: een verborgen geschiedenis van de twintigste eeuw

Helaas Is Deze Cursus Niet Meer Beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.