logo-bartjan2

De Duitse Götterdämmerung.

In 1909, nog ruim vóór de verschrikkingen van het naziregime, worden de Duitsers in het satirische maandblad Die Fackel gekarakteriseerd als Richter und Henker (rechters en beulen). Het is een parodische omkering op de bekende kwalificatie van Duitsland als het land van Dichter und Denker, en het is Karl Kraus, de gesel van de Duitse cultuur  – acteur, regisseur, satiricus, dichter, schrijver, journalist, publicist, geassimileerde jood, bekeerde katholiek, vervolgens atheïst, Bohemer, Wener en onverzoenlijk bestrijder van ‘oorlog en domheid’  – die deze sarcastische uitspraak voor zijn rekening neemt.
De kwalificatie door Karl Kraus is, in 1909, eerder profetisch dan accuraat. Maar gaandeweg de jaren twintig, en natuurlijk vooral gedurende de periode 1933-1945, wordt de – letterlijk onheilspellende – uitspraak alsnog bewaarheid.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is sinds 1945 de inzet van een onafgebroken reeks sociologische, filosofische en historische onderzoekingen. In deze vijfdelige reeks passeren een aantal intrigerende hypotheses die met elkaar gemeen hebben dat ze de nadruk leggen op de Duitse Sonderweg, de van de andere Europese landen afwijkende ontwikkeling naar de moderniteit. De Ring-cyclus van Wagner vormt daarbij de aanhoudende achtergrondmuziek.

Inhoud cursus

In deze tiendelige lezingenreeks – waarbij elke lezing ca. 45 minuten duurt – gaan we op zoek naar zowel de leefwereld van James Ensor (vooral Oostende, met een uitstapje naar Brussel van slechts enkele jaren) als naar zijn bizarre en kleurrijke universum, dat nauwelijks enige begrenzingen kent. Daarbij zullen we stilstaan bij de mondaine badplaats Oostende, de met maskers, schelpen, chinoiserieën en carnavalsattributen gevulde souvenirwinkel van zijn moeder en tante, de avant-gardistische kunstenaarsgroepen l’Essor en Les XX, Ensors geschriften en muziek, zijn lang verborgen meesterwerk De intocht van Christus te Brussel, de maskers en maskerades en zijn invloed op het Duitse expressionisme. Het belooft een kleurrijke reeks te worden.

helaas is deze cursus niet meer beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.