De wereld van Pieter Bruegel de Oude.
De wereld van Pieter Bruegel de Oude
Bij gelegenheid van het Bruegel-herdenkingsjaar in 2019
… en de boer, hij ploegde voort …
J.W.F. Werumeus Bunings, ‘Ballade van den boer‘ (1935)
Een vallende Icarus, een zomerse oogst, een leger van geraamtes dat het land overspoelt. Spreekwoorden en kinderspelen, lammen die blinden leiden, boerenbruiloften en een man die tegen de maan staat te plassen. De vier jaargetijden, zeven hoofdzonden en evenzoveel deugden. En natuurlijk de tot de tanden toe gewapende Dulle Griet, de val van de opstandige engelen, de kindermoord te Bethlehem, de aanbidding der koningen in de Vlaamse sneeuw, de prediking van Sint Jan (Johannes de Doper), de kruisdraging, de toren van Babel.
Pieter Bruegel de Oude (1525/’30 – 1569) heeft een rijk en gevarieerd oeuvre nagelaten. En dan te bedenken dat er slechts veertig van zijn schilderijen bewaard zijn gebleven. Hij heeft zijn vrouw Mayken Coecke op het hart gedrukt een aantal van zijn schilderijen na zijn dood te vernietigen; ze bevatten een nauw verholen kritiek op de Spaanse bezetters van de Zuidelijke Nederlanden en de door de hertog van Alva geleidde terreur.
We zien in de veertig schilderijen, zestig tekeningen en tachtig gravures de rampen, angsten, opvattingen en het dagelijks leven in de zestiende eeuw aan ons voorbijtrekken. Is er een mooiere spiegel van die tijd denkbaar dan het rijke oeuvre van de Vlaamse meester?
Inhoud cursus
- De zestiende eeuw van Pieter Bruegel de Oude
- Tijl Uilenspiegel: nar en rebel
- De ploegende boer. Bruegel en het gewone volk
- Het stedelijk leven in het oeuvre van Bruegel
- Niet zonder te lachen. Het mededogen van ‘Pier den drol’
- ‘Wie is doch desen Bos? Ieroon van nieuws ghecomen’
Pieter Bruegel de Oude als erfgenaam van Jheronimus Bosch
helaas is deze cursus niet meer beschikbaar
offerte aanvragen
Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.