logo-bartjan2

Der Kaiser in Nederland

In 1920, dit jaar precies honderd jaar geleden, nam de laatste Duitse keizer als balling zijn intrek in Huis Doorn. Anderhalf jaar daarvoor was hij halsoverkop naar Nederland gevlucht nadat rijkskanselier Max van Baden eigenmachtig en eenzijdig het aftreden van de keizer bekend had gemaakt. De foto’s van keizer Wilhelm II met zijn gevolg, ijsberend op het perron van station Eijsden in afwachting van toestemming om als balling Nederlands grondgebied te betreden, zijn iconisch en markeren zowel het einde van de Eerste Wereldoorlog als de Duitse nederlaag.

Huis Doorn met de buste van Wilhelm II

De ex-keizer vond voorlopig onderdak in Kasteel Amerongen van Graaf van Aldenburg-Bentinck en liet al snel ‘enkele kleinoden’ naar Nederland overkomen; persoonlijke bezittingen uit verschillende van zijn Duitse paleizen in Potsdam en Berlijn, goed voor 59 wagonladingen. In augustus 1919 kocht hij Huis Doorn en liet het moderniseren en uitbreiden. In mei 1920 betrok de keizer zijn nieuwe onderkomen.

Inhoud cursus

In deze achtdelige lezingenreeks, bestaande uit acht videolezingen van ca. 45 minuten, volgen we het wel en wee van Der Kaiser, vanaf enkele weken vóór zijn vlucht naar Duitsland tot aan zijn dood in 1941, waarna het stoffelijk overschot van Wilhelm II in het mausoleum op het landgoed werd bijgezet. De vlucht, de reacties op zijn komst naar Nederland en de rol van Wilhelmina daarin, zijn verblijf in Amerongen en Huis Doorn en de dood en nasleep daarvan vormen de belangrijkste onderwerpen van deze korte cursus.

Deze Cursus gemist of kijkt u liever online?

U kunt deze cursus online volgen, u ontvangt acht videolezingen die u tot een half jaar na betaling kunt bekijken. 
Voor de cursus betaalt u € 35,-

Na het invullen van het formulier krijgt u de betalingsgegevens te zien.

aanvraag online cursus

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard
(voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A).

Na betaling ontvangt u een link waar u de online lezingen kunt bekijken, veel plezier met de cursus.

Mocht de naam van de rekeninghouder waar het geld door overgemaakt wordt anders zijn dan de naam vermeld in uw aanvraag, vermeldt deze naam dan in de betalingsomschrijving.

Deze informatie is u ook toegezonden per email.