logo-bartjan2

Freud: Pionier Van De Laatste Wildernis.

De mens is een vat vol tegenstrijdigheden. Als er één denker is die zich met al die tegenstrijdigheden heeft beziggehouden, dan is het wel Sigmund Freud. Tegenwoordig wordt zijn psychoanalytische theorie (overwegend) afgewezen en als onwetenschappelijk en al te speculatief beschouwd. Maar wat als we Sigmund Freud nu eens niet benaderen als psychiater en psycholoog, maar als (cultuur)filosoof? In die hoedanigheid blijkt Freud ons nog steeds relevante inzichten te bieden in de wijze waarop we in de huidige wereld voortploeteren zonder dat we veel lijken op te schieten of ‘beschaafder’ te worden. Zijn Het onbehagen in de cultuur (1930) is actueler dan ooit.

Freuds theorieën mogen door de psychologische wetenschap terzijde zijn geschoven en gebagatelliseerd, des te meer hebben ze hun invloed doen gelden op andere terreinen van de cultuur. Tijd voor een herwaardering van deze ‘Meester van het Wantrouwen’, grote ontmaskeraar van de mens als zogenaamd rationeel wezen en pionier van de laatste wildernis: die van de menselijke geest.

Mariël Holtermans, gezondheidszorgpsycholoog en docente aan de universiteit Tilburg, leest in twee jaar tijd het verzameld werk van Sigmund Freud en doet daar verslag van in haar blog Reading Freud: vermakelijk, leerzaam en toegankelijk. Misschien wel de beste manier om je vertrouwd te maken met het werk van deze pionier van de laatste wildernis: het menselijk brein.

Inhoud cursus

In deze zesdelige cursus kijken we naar de ongekend grote invloed die Freud als filosoof en cultuurdiagnosticus heeft gehad op de literatuur, de kunst, film, filosofie en het dagelijks leven.

    1. Ontdekkingsreiziger in de laatste wildernis: het Terra incognita van de menselijke geest
    2. Het onbehagen in de cultuur
    3. De mens als verhaal. De invloed van Freud op de literatuur
    4. Schone schijn. Het onderbewustzijn in de kunst
    5. The Woman in the Window. Freud & film
    6. Het denken op de divan: Freud in de filosofie

Deze Cursus gemist of kijkt u liever online?

U kunt deze cursus online volgen, u ontvangt twaalf videolezingen die u tot een half jaar na betaling kunt bekijken. 
Voor de cursus betaalt u € 55,-

Na het invullen van het formulier krijgt u de betalingsgegevens te zien.

aanvraag online cursus

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard
(voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A).

Na betaling ontvangt u een link waar u de online lezingen kunt bekijken, veel plezier met de cursus.

Mocht de naam van de rekeninghouder waar het geld door overgemaakt wordt anders zijn dan de naam vermeld in uw aanvraag, vermeldt deze naam dan in de betalingsomschrijving.

Deze informatie is u ook toegezonden per email.