logo-bartjan2

Joden op drift. Een geschiedenis van de Joodse diaspora

Als Jood heb je geen huis. Joden leven een geschiedenis lang in ballingschap en dragen hun huis met zich mee,’ stelt kunstenaar Joseph Sassoon Semah in een recent interview in Het Parool (september 2019). Generaties joden in diaspora hadden hun koffers klaarstaan om onmiddellijk te kunnen vertrekken zodra pogroms of verbanning dreigden. Op sommige plaatsen ging het eeuwenlang goed en ontstonden er bloeiende joodse gemeenschappen; op andere plaatsen bleef de dreiging permanent aanwezig. De voortdurende achterdocht en uitsluiting, de problemen rond assimilatie en integratie waarmee de joden in Europa werden geconfronteerd, leidden eind negentiende eeuw tot de zionistische beweging.
Velen vertrokken naar Palestina, dat in 1948/’49 – na de gruwelen van de Shoah, de systematische jodenvervolging en genocide van 1933–1945 – de staat Israël werd.

Tot op de dag van vandaag woedt de discussie over de aard van de joodse identiteit, die in elk geval in grote mate wordt bepaald door de diaspora die tweeëneenhalf duizend jaar heeft geduurd.

Inhoud cursus

Aanleiding voor deze zevendelige lezingenreeks is de tentoonstelling van Joseph Sassoon Semah die van 20 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 in museum voor hedendaagse kunst in Sittard wordt getoond.

  1. De uitvinding van het Joodse volk
  2. De Mizrachim I – het bonte leven in de Oriënt (587 v.Chr. – 1948)
  3. De Mizrachim II – het bonte leven in de Oriënt
  4. De Sefardim – de Iberische joden voor en na de reconquista (1492)
  5. De Asjkenazim I – tussen traditie en assimilatie (Europa, ca. 800 – 1933)
  6. De Asjkenazim II – tussen traditie en assimilatie
  7. Volgend jaar in Jeruzalem!’ De zionistische beweging

helaas is deze cursus niet meer beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.