logo-bartjan2
Kunsternaarkolonies

Kunstenaarskolonies. Op zoek naar het paradijs. (Lezing is bij te wonen in mei en juni 2022)

Het ontstaan van de eerste kunstenaarskolonies is onlosmakelijk verbonden met de Romantiek. Met de oprukkende industrialisatie komen natuur en platteland in beeld als tegenhanger van de moderne stedelijke beschaving. Waar aanvankelijk de stad geldt als het vanzelfsprekende domein van de kunstenaar, trekt deze kunstenaar vanaf ongeveer 1830 naar het platteland om zich te laven aan de ‘eenvoud’ en het ‘oorspronkelijke’. Op het platteland en in de natuur vindt men nog het onbedorven leven en kun je je laten inspireren door de wonderen van de schepping.

Niet alleen het landschap, ook haar bewoners worden ontdekt als vertegenwoordigers van een wereld waarin eenvoud en authenticiteit nog vanzelfsprekend is, – in tegenstelling tot het drukke en lawaaiige stadsleven. De sensitieve en voor het ‘pure’ en ‘zuivere’ ontvankelijke kunstenaar heeft een aandachtig oog voor treffende, verheven en karakteristieke taferelen van het soort dat men alleen op bijzondere en vaak afgelegen plaatsen aantreft. Het schilderachtige of pittoreske wordt een belangrijk thema in de kunst.

Deze zesdelige cursus is min of meer thematisch opgezet, waarbij de kunstenaarskolonies naar hun ‘karakter’ worden samengevoegd en besproken.

  1. De romantiek van het woud
  2. De paradijselijke kust
  3. De eenvoud van het platteland
  4. Broeiplaats van nieuwe ideeën
  5. Amerikaanse kunstenaarskolonies
  6. Culturele vrijplaats

Data & kosten cursus Kunstenaarskolonies. Op zoek naar het paradijs, mei – juni 2022

Praktische informatie

Live-lezingen, in MAASTRICHT (Pesthuyspodium)
Zes woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur: 11, 18 en 25 mei; 1, 8 en 15 juni (’s middags)

Live-lezingen, in SITTARD (Land van Gulick)
Zes woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur: 11, 18 en 25 mei; 1, 8 en 15 juni (’s ochtends)
Zes donderdagen van 10.00 tot 12.00 uur: 12, 19 en 26 mei; 2, 9 en 16 juni (’s ochtends)

Live-lezingen, in VENLO (Filmtheater De Nieuwe Scene)
Zes vrijdagen van 10.00 tot 12.00 uur: 13, 20 en 27 mei; 3, 10 en 17 juni (’s ochtends)

Live-lezingen, in ROERMOND (wijkaccommodatie De Velderie)
Zes vrijdagen van 14.00 tot 16.00 uur: 13, 20 en 27 mei; 3, 10 en 17 juni (’s middags)

Online (video)lezingen                                               
Volgt u de reeks liever ONLINE? Dan kunt u zich inschrijven voor de videolezingen, die telkens ca. 45 minuten duren. In plaats van zes lezingen (‘live’) ontvangt u dan twaalf videolezingen die u tot een half jaar na afloop van de reeks kunt bekijken. Voor deelname aan de digitale lezingen betaalt u € 60,-

U ontvangt de link naar de lezingen steeds op donderdagavond (v.a. 12 mei) en zaterdag (v.a. 14 mei). De laatste lezing ontvangt u op zaterdag 18 juni. De links zijn actief tot een half jaar na afloop van de laatste lezing. U kunt de lezingen tot die tijd zo vaak bekijken als u wilt.

De cursus Kunstenaarskolonies. Op zoek naar het paradijs wordt samengesteld en gegeven door cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf. De cursus bestaat uit zes lezingen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze, en/of uit twaalf videolezingen van ca. 45 minuten. In beide gevallen ontvangt u de link naar de videolezingen die ik gedurende de reeks zal opnemen.

Klik hier om deze lezing te boeken

Abonneer op mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs en lezingen.