logo-bartjan2

Verrassend perspectief, ideeën over mens en cultuur

In 1938 publiceerde de Nederlandse cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn vermaarde boek Homo ludens. Proeve ener bepaling van het spelelement der cultuur. Huizinga’s uitgangspunt was dat de mens in zijn diepste wezen een homo ludens is, een ‘spelende mens’. Niet zijn verstand, maar het spel ligt aan de basis van de cultuur die de mens schept. En inderdaad, wanneer je de maatschappij met die blik gaat bekijken, zie je dat in alle instituties, organisaties, ceremonies en andere cultuurverschijnselen sprake is van spelregels, competitie, arbiters en vaste rituelen en dat in al die cultuurverschijnselen maar zeer ten dele sprake is van rede en ratio. Met grote overtuigingskracht weet Huizinga met zijn theorie van de ‘spelende mens’ ons nieuwe handgrepen te geven om onszelf en de wereld om ons heen te doorgronden.
Huizinga’s Homo ludens is één van die prachtige boeken die de mens en zijn cultuur definiëren vanuit een verrassend perspectief. Boeken die het midden houden tussen filosofie, cultuurgeschiedenis, antropologie en sociologie en eigenlijk vooral een compilatie zijn van dat alles, – zoals de mens zelf een compilatie is van heel veel verschillende eigenschappen, kwaliteiten en merkwaardigheden.

Johan Huizinga

In de reeks Verrassend perspectief worden zes geheel verschillende maar steeds verrassende panorama’s geboden aan de hand van even zoveel invloedrijke boeken. Naast de ‘spelende mens’ komen in de reeks de ‘sprekende mens’, de ‘dierlijke mens’, de ‘tweede mens’, de ‘vliedende mens’ en de ‘werkende mens’ aan bod. De gemeenschappelijke deler: de mens is een merkwaardig verschijnsel…

Inhoud cursus

  1. Johan Huizinga: Homo Ludens (1938)
  2. George Lakoff: Leven in metaforen (1980)
  3. Frans de Waal: De Bonobo en de tien geboden (2013)
  4. Simone de Beauvoir: De tweede sekse (1949)
  5. Henri Bergson: De scheppende evolutie (1907)
  6. Paul Lafargue: Het recht op luiheid (1880/’83)

Helaas Is Deze Cursus Niet Meer Beschikbaar

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.