logo-bartjan2

Vijf weken in een luchtballon Een cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw.

In Jule Vernes Cinq semaines en ballon (Vijf weken in een luchtballon, 1863) reist een driekoppig gezelschap onder leiding van de geleerde Samuel Ferguson in een luchtballon over het nog grotendeels onontdekte Afrika, waar zij uiteraard, zowel in de lucht als op de grond, vele avonturen beleven. Jules Verne mag dan bekend staan om zijn vooruitziende blik (in zijn boeken loopt hij vooruit op zowel onderzeese als ruimtereizen), de luchtballon is bij publicatie van zijn boek al tachtig jaar oud.

In 1863 is de wetenschappelijke en culturele sensatie die de luchtballon teweeg heeft gebracht echter nog lang niet uitgedoofd. Het grote publiek kan geen genoeg krijgen van de avontuurlijke ballonvaarten en niet zelden vergapen tienduizenden of zelfs honderdduizenden zich aan het majestueuze opstijgen van de enorme gevaartes van stof die louter op verwarmde lucht of waterstof het luchtruim kiezen. Eén van de oudste dromen van de mens – loskomen van de aarde – is werkelijkheid geworden.

Maar de ballonvaarten zijn meer dan een spannend avontuur, een sensationeel fenomeen of een betoverend schouwspel. Het symboliseert de ongekende en schier onuitputtelijke reikwijdte van het menselijk vernuft en het verandert, letterlijk, het perspectief dat de negentiende-eeuwse mens heeft op de wereld. Naast de nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen zal de luchtballon haar sporen nalaten in de literatuur, beeldende kunst, fotografie, mode en kunstnijverheid.

In deze neem ik u mee op reis naar de opwindende pionierstijd van de luchtballon, om vervolgens in vogelvlucht de nieuwe perspectieven op de wereld, de avontuurlijke en onverschrokken expedities en de kunstzinnige en culturele verbeeldingen van de ballonvaart vanaf grote hoogte met u aan een onderzoekende blik te onderwerpen.

Inhoud cursus

  1. De pioniers (1783 – 1800)
  2. Een nieuw perspectief op de wereld
  3. De noodlottige vlucht naar de Noordpool en andere expedities
  4. De luchtballon in de literatuur
  5. Van luchtballon tot luchtmachien

Deze Cursus gemist of kijkt u liever online?

U kunt deze cursus online volgen, u ontvangt tien videolezingen die u tot een half jaar na betaling kunt bekijken. 
Voor de cursus betaalt u € 45,-

Na het invullen van het formulier krijgt u de betalingsgegevens te zien.

aanvraag online cursus

offerte aanvragen

Wilt u een lezing voor uw organisatie, vereniging of vriendengroep?
Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.

U kunt het cursusgeld overmaken naar rekeningnummer NL 06 INGB 0748 372 857 t.n.v. B.J. de Graaf in Sittard
(voor overschrijven vanuit het buitenland – BIC: INGBNL2A).

Na betaling ontvangt u een link waar u de online lezingen kunt bekijken, veel plezier met de cursus.

Mocht de naam van de rekeninghouder waar het geld door overgemaakt wordt anders zijn dan de naam vermeld in uw aanvraag, vermeldt deze naam dan in de betalingsomschrijving.

Deze informatie is u ook toegezonden per email.